SZTR a sikeres oktatásért

Utolsó módosítás: 2019. április 09.

A Komplex Alapprogramot bemutató rádióbeszélgetések során ezúttal a Szakmai Támogatórendszerről esett szó. A Líceum Rádió stúdiójában Jobbágy Zsuzsa, az SZTR munkacsoport vezetője árult el többet a hallgatóknak.

A Komplex Alapprogram Szakmai Támogatórendszeren (SZTR) keresztül is segíti a program bevezetését, sikeres iskolai megvalósulását. Célul tűztük ki, hogy a pedagógus-továbbképzések és a szakmai kiadványok, segédanyagok rendelkezésre bocsátása mellett szakmailag is támogatjuk az intézményvezetőket, valamint a pedagógusokat.

Az SZTR az innovatív nevelési-oktatási program befogadásában, alkalmazásában nyújt szakmai támogatást két főbb területen:

jelenléti támogatás, amely személyes találkozásokon alapuló segítségnyújtást biztosít a pedagógusok számára;
elektronikus úton történő támogatás, amelyre az e-SZTR online felülete ad lehetőséget.

A szakmai támogatás célcsoportjainak meghatározásában fontos szerepet kaptak a program megvalósításának kulcsszereplői, egyéni és intézményi szinten egyaránt. A program komplexitásához igazodó támogató rendszer három fő célcsoportja a tantestület, az intézményvezetők és a pedagógusok. A jelenléti támogatások alapját ez a három fő célcsoport képezi. Mindhárom célcsoport különböző formában és területen kap segítséget az SZTR-en keresztül.

A Komplex Alapprogram intézményi bevezetése több lépésben valósul meg. Az SZTR minden szakaszhoz kínál támogató módszereket. A szakmai támogatók a rendszer keretében a különböző célcsoportoknak célzott támogatást biztosítanak a felmerülő igények alapján. Szakszerűen támogatják a programba bevont intézményvezetőket (az implementációval, működéssel, iskolaszervezéssel, dokumentációval kapcsolatban) és a pedagógusokat (módszertani támogatáson, tanórai dokumentumok elemzésén, fejlesztési terveken keresztül), valamint értékelik és rögzítik a segítő tevékenységek eredményeit a program továbbfejlesztése céljából.

Jobbágy Zsuzsa a stúdióban kifejtette: Az e-SZTR (elektronikus támogatás) és a jelenléti támogatás területeihez kapcsolódó jelentkezési, szervezési és adminisztratív feladatok koordinációja érdekében kialakított online felületre történő belépés feltétele a Komplex Alapprogram akkreditált pedagógus-továbbképzéseihez szükséges regisztráció megléte (a regisztrációval a program által kínált szolgáltatások mindegyike díjmenetesen elérhető).


< Vissza